Waarom een goed statief belangrijk is in vastgoedfotografie

Na een van mijn eerdere shoots merkte ik achteraf onscherpte op de genomen foto’s. Geen onscherpte door fout scherp te stellen. Het was bewegingsonschepte. Hoe kon dat? Voor dat huis te fotograferen gebruikte ik toch een statief? Het duurde even om uit zoeken waarom een goed statief belangrijk is in vastgoedfotografie.

Een goed statief is stevig. Het moet voldoende sterk zijn om het gewicht van een fototoestel en een lens te kunnen dragen. Mijn fullframe Canon 5D Mark III weegt bijna 1kg. Mijn Tamron 15-30mm f/2.8 weegt ook bijna een kilogram. Daarnaast kon ik de statiefkop nooit 100% vastdraaien. Bij lange sluitertijden die nodig zijn voor vastgoedfotografie zakte mijn fototoestel steeds een stukje naar beneden tijdens het belichten. Net door het gewicht. Daar lag de reden van de onscherpte in mijn foto’s. De oplossing? Een goed statief zoeken voor mijn vastgoedfotografie die het gewicht wel aankon.

De 3 belangrijkste voordelen van een goed statief.

 1. Vermijd bewegingsonscherpte.
  Door je fototoestel op een voldoende stevig statief te zetten vermijd je wazige foto’s. Door uit de hand te fotograferen loop je meer kans op bewegingsonschepte. Dit komt omdat er binnen in huis vaak onvoldoende licht aanwezig is om snel genoeg een goede belichte foto te maken.
 2. Fotograferen vanop de juiste hoogte en vanuit de juiste hoek.
  Hou dezelfde hoogte aan tijdens een immo shoot. Dit zorgt voor een consistente fotoreeks. Je komt soms in kleine ruimtes terecht (een badkamer, kleine speelkamer, …) Een statief laat je toe een volledige ruimte in beeld brengen. Door je fototoestel op een statief te zetten moet je je zelf niet achter jouw fototoestel plaatsnemen. Weer ruimte gewonnen!
 3. Verticale en horizontale lijnen.
  Het grootste verschil tussen een snelle snaphot en een verkopende foto is dat bij professionele foto’s muren recht zijn. Rechte muren dragen bij tot de rust in een beeld. Daardoor zullen jouw kopers aangetrokken worden door een professionele foto met rechte muren. Foto’s genomen vanuit een gekke hoek worden minder bekeken.

Welke eigenschappen heeft een goed statief?

 1. Stabiliteit in alle omstandigheden.
  Een statief mag niet meer bewegen eens een fototoestel erop staat.
  Kijk bij de aankoop zeker naar het gewicht dat het statief aankan.
  Moet je de woning van buiten fotograferen op een dag met veel wind? De betere statieven hebben haken waardoor je het statief kan verzwaren met zandzakken.
 2. Duurzaamheid.
  Je statief is een werkpaard dat tegen een stootje moet kunnen. Tijdens het gebruik worden de poten in- en uitgeschoven en ze worden veel verzet van plaats.
 3. Creativiteit.
  Soms moet je creatief kunnen omgaan met een statief om het te kunnen plaatsen op onverwachtse plaatsen om het beste beeld te kunnen maken. Mijn huidig statief laat me toe om zowel heel dicht bij de grond als op een redelijke hoogte te fotograferen. Zelfs op een trap of op een helling.

Een balhoofd of toch drieweg als kop?

Mijn statief kan met beide overweg. Een balhoofd laat je doe om snel van standpunt te veranderen.
Het risico hierbij is dat de afstelling minder precies is. Wil je achteraf werk vermijden om softwarematig nog muren recht te zetten kan je beter een 3-wegkop gebruiken. Het afstellen duurt iets langer. Je stelt immers de horizontale, de verticale en de diepte as afzonderlijk in. Uit ervaring weet ik dat die tijd achteraf snel terug ingehaald wordt.
In beide gevallen is het belangrijk dat de kop vlot bedienbaar maar stevig genoeg is. 

Conclusie?

MK190X3 3W1

Investeer in een stevig statief. Een goed statief voor vastgoedfotografie is belangrijk.
Vastgoedfotografie vereist scherpe, lichte en rechte beelden.
Deze kan je enkel en alleen verkrijgen door te werken met een statief.
De Manfrotto 190 die ik nu gebruik scoort op alle punten uitmuntend.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven